anttialfthan

Terveisiä saunasta!

Vaimoni on ollut poissa vajaan viikon. Ja rupesin ihan itse vierastamaan omaa itseäni, raadollisimmillaan.

 

Olen istunut monta päivää, väitellyt muka virtuaalisesti. Itse asiassa en ole tehnyt mitään mainittavaa. Foorumeilla inttämisiä ei pidä laskea mainittavaksi toiminnaksi, se on aika paljon humpuukia.

 

Siispä totesin tarvitsevani saunaa. Suomalaiselle sauna on niin suuri asia että sitä on sanoin vaikea kuvata. Katsoisin jopa, että se on kulttuurimme suurin anti maailmalle - heimoveljiämme unohtamatta - mitä voimme yrittää toisille kulttuureille jakaa. Nokiaa ja sen vaihtelevaa osakeantia silti unohtamatta.

 

Ensin totesin, sen jälkeen siirryin johtopäätöksiin ja toimiin. Vaimon ollessa poissa on minun varmistettava itse välttämättömin ravintoni, tosin mysliä on kaapissa. Ravinnon lisäksi pitää ottaa huomioon saunomisesta aiheutuva nestehukka. Vaihtoehtojahan oli, valitsin välittömän ja oleellisen. Kyläkaupasta, 12 km päästä, hain kaksi lenkkimakkarapakettia ja hieman olutta. Olisin voinut tilata saman tien aitoa kaviaaria, muutaman päivän toimitusajalla, mutta tällä kertaa se ei ollut ajankohtaista. Kyläkauppa ei ole Inex Partnereista sun muista riippuvainen vaan hakee rajan takaa sen mitä tarvitaan, paitsi lenkkimakkaraa ja perusolutta.

 

Se olut mitä tajusin tällä kertaa kaipaavani on Hansegold-nimistä, priimaa. En tosiaankaan tiedä miten se on kyläkauppaan kulkeutunut, enkä välitä. Juuri tällä kertaa ylevöittävää.

 

Ottaen huomioon saunomiseni - juuri sopiva, ei liian kuuma, ei hikisen nihkeä, tilanne on yleensäkin optimaalinen. Myös puhdistuin fyysisesti. Semmoista ruskeaa saippuaa. 

 

Siellä pimeässä istuessani, leppeässä löylyssä, ajattelin kanssaveljiäni Uuden Suomen foorumilla. Kanssasisareni jätin tuokemmaksi, kovasti alaston kun siinä olin.

Tämä ajattelu taas lähti siitä koska juuri jätin jonkin maailmaa syleilevän aiheen heidän haltuunsa, itse hieman puhdistautuakseni. Nyt en totta vieköön muista enää mistä oli kyse, mutta ei se turhaa ollut, koskapa heitä kohtaan veljellisesti rakastaen tunnen kanssaveljeyttä.

 

No. Saunan jälkeen hieroin nahkani puhtaaksi ja kuivaksi, kaivoin vaikut korvistani ja söin makkaraa. Nyt sitten testailen tunteitteni aitoutta, kielteisyyksiä ja myönteisyyksiä.

 

En tosiaan tiedä olenko nyt parempi ihminen. Puhtaampi olen, niin väittäisin, vaikka väitettä lienee vaikea vedenpitävästi todistaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

Kiva kun niin avoimesti puhut meille, mutta jos saan sanoa avoimesti ja vilpittömästi, niin mielestäni vähän pilasit mukavan tarinasi kun totesit, syöneesi saunan jälkeen makkaraa ;)
Makkara ei enää ole niin terveellistä syötävää ja en tiedä koska suomalaiset kyllästyvät siihen, mutta jos on maistunut, niin mitä siitä?!
Minä itse aina saunassa tapaan laulaa vaikka olisikin joku seurassani...
Imrovisoin ja riimittelen ihan rauhassa ja heitän löylyä rutkasti...

Toivon, että sielusikin on nyt yhtä puhdas kuin ihosi ;)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Makkaraa voi paistaa saunan kiukaalla saunottaessa, kun se on kääritty folioon. Joidenkin mielestä tämä kuuluu moderniin saunomiseen.

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

No Pertti,

Minä en ainakaan ihaile enkä sulata joka ikistä moderni-ilmiötä ;)
Ehkä kuulostan konservatiiviseltä, mutta näin tuntuu minusta paremmin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tarkoitan tässä modernilla saunomissella alkaen 1970 luvulta. Sitä aiemmin tuskin makkaraa kiukalla paisteltiin, kun ei ollut tinapaperiakaan. Ennen vanhaan vihta ja vesi riiittivät.

Sanoisin, että valitettavasti tämä makkarakulttuuri on meihin suomalaisiin niin syvästi juurtunut, että siitä on vaikea luopua.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Huomasin, että Alftankin oli kirjoittanut plokin saunomisesta. Minun ploki ei liity mitenkään tähän plokiin. Olin pohtinut tuota omaa juttuani pidempään.

Tavallaan plokimme täydentävät toisiaan. Minun plokini tähtää saunan yhteisölliseen merkitykseen, kun Alftanin kirjoittaa enemmänkin siitä yksilöllisestä tapahtumasta saunottaessa.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Sattuipa meillä saunajutut samaan aikaan :)

Tuossa vain tuntui hyvältä.

Se makkara mitä Farzad ihmetteli - jotain täytyy syödä että ei rupea heikottamaan. Eikä kyläkaupassa muuta vihannesta ollut tarjolla ;)

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

Anteeksi vain Antti, jos mollasin syömääsi makkaraa ;) Oletan, että se on ollut kalkkunamakkara ;)...
Minä nimittäin nautiskelen huurteista olutta tai omaa tekemääni drinkkiä.
Anniskelupassin ansiosta, osaan valmistaa hyviä drinksuja.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Yksin saunoessa irrottautuu kaikesta. Ainoastaan kiuas "kirroilee", kun liian kuuman kiukaan pellit taipuilevat ja paukkuvat samalla kun heittää löylyä. Eipä sitä kyllä pitkään aikaa ole niin kuumaksi lämmitetty, että se kiuaskaan paukkuisi.

Omassa saunassa ei tule olutta maisteltua, vaan se on se jäätelötötterö, jos on muistanut vaan ostaa, tai pakastelokerosta sattuu löytymään. Eikä makkaraakaan ole pitkiin aikoihin kiukaalle laittanut.

Saunassa on vaan se olotila, eikä mitään muuta. Ei taida olla mitään ajatuksiakaan. Kirpeät löylyt kyllä saavat ajattelemaan sitä pistävää tunnetta, minkä se synnyttää, mutta mitään suurempaa ei saunassa kyllä tule pohdittua.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ainoa asia, josta täällä mualikylissä asuessa kärsin, on saunattomuus. Taloyhtiön sauna on ihan paska.

Käyttäjän salvator kuva
Elo Kemppainen

Meillä sanottiin; 'Terveisiä Siekkiseltä', kun saunasta tultiin - varsinkin 'pirun' kuumasta - sanottiin Siekkisen olevan siellä vasemmalla...

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Sinulta puuttuu ylioppliaslakista lippa. Liittyykö siihen jokin erityinen tarina? Suomen Epätieteellisen Seuran seniorijäsenillä on saman värisiä lakkeja, mutta lipat on vielä tallella.

Katso www.epäteteilijät.fi